Fem aktiviteter som passar perfekt i vår!
Det här är aktiviteter som kan skapa gemenskap, locka nya deltagare och bli ett steg mot att bryta ofrivillig ensamhet. Kanske kan någon av dem inspirera just er förening! Glöm inte att ni kan söka aktivitetsstöd från förbundet under 2025 för att genomföra dem!
Bouleturnering
Boule är ett lugnt men socialt spel som passar de flesta – oavsett tidigare erfarenhet eller fysisk form. Allt ni behöver är några klot, en grusplan och deltagare. Dela upp i lag, hitta på roliga lagnamn och låt turneringen börja. Att spela tillsammans skapar naturliga samtal och många skratt.
Fågelbingo i närområdet
Kombinera naturupplevelse, fysisk rörelse och kunskap genom att arrangera fågelbingo. Deltagarna får varsin bingobricka med bilder på vanliga fåglar och ger sig sedan ut i smågrupper eller tillsammans för att kryssa av det de ser. En kul och lågtrösklig aktivitet där man rör på sig, uppmärksammar omgivningen och lär sig något nytt.
Knytispicknick i parken
Bjud in till en avslappnad picknick där alla kan ta med något litet att äta – eller bara dyka upp och vara med. Föreningen kan ordna kaffe, pastasallad eller smörgåsar så att alla känner sig välkomna oavsett möjlighet att bidra. Perfekt tillfälle för samtal, skratt och nya möten i det gröna.
Musikquiz
Musikquiz passar både när ni är ute på picknick om ni har tillgång till en portabel högtalare, eller om ni har otur med vädret och stannar inne. Dela upp deltagarna i lag, spela musikklipp eller läs frågor om låtar, artister och texter. Det är lätt att anpassa svårighetsgraden, och det blir ofta mycket skratt och diskussion. Antingen gör ni egna frågor eller så kan ni enkelt hitta quiz om ni söker online. Avsluta med att utse en vinnare och kanske ett litet pris.
Brädspelskväll
Samla ett gäng och spela brädspel tillsammans! Ta fram klassiker som Yatzy, Uno eller Fia med knuff. Har ni inte tillgång till spel i föreningen redan kanske ni kan be medlemmar ta med sig sina egna favoriter hemifrån. Enkelt att ordna och ett bra sätt att umgås i mindre grupper. Passar särskilt bra för dem som inte gillar stora aktiviteter men gärna vill vara med.
Tips för att nå ut till nya personer med aktiviteten
Här är några idéer på hur ni kan sprida er aktivitet och ta emot nya deltagare:
- Skriv ett inlägg i en lokal Facebookgrupp eller använd era egna sociala medier.
- Sätt upp affischer i bibliotek, mataffärer, vårdcentraler eller på boenden.
- Samverka med andra lokala föreningar eller boendestödjare som möter människor i vardagen.
- Se till att det finns en kontaktperson som nya personer kan kontakta innan, som också tar extra ansvar för att möta dem och introducera dem till gruppen. Kanske kan man erbjuda att man går till aktiviteten tillsammans.
- Ge gärna exempel på vad man kan göra på plats, som förtydligar att man får “komma som man är”. Ge exempel som “om du vill komma och bara sitta med kopp kaffe kan du göra det, det är helt okej”.
Ni kan också få hjälp från förbundet med att ta fram affischer, informationstexter eller annonser för er aktivitet. Hör av er så hjälper vi till att sprida!
Kontakta föreningsutvecklare Gabriella Kern.
E-post: gabriella.kern@rsmh.se
Var med och bryt ensamhet - sök stöd för 2025 här!
För lokalföreningar

Var med och bryt ensamhet - sök stöd för 2025 här!
Vill er lokalförening hjälpa till att bryta ofrivillig ensamhet under 2025? Här kan ni söka stöd för lågtröskelaktiviteter som kan bryta ofrivillig ensamhet men också få fler att upptäcka just er förening.
RSMH har fått medel från Socialstyrelsen för att stödja föreningar att skapa enkla aktiviteter för att bryta ofrivillig ensamhet under 2025. Vi vill att så många som möjligt ska bryta sin ensamhet och delta i ett tryggt och socialt sammanhang. Därför hoppas vi att så många föreningar som möjligt vill delta i att göra det här möjligt!
Under våren kommer vi även att lansera gemensamma koncept, där ni som föreningar kan delta.
Om ni vill söka stöd, anmäl då en aktivitet i taget via den röda knappen nedan.
Har ni frågor?
Kontakta föreningsutvecklare Gabriella Kern.
E-post: gabriella.kern@rsmh.se

Anmäl er till Sveriges största fika den 17 september!
Som en del i detta kan ni vara med och skapa Sveriges största fika tillsammans med hela RSMH! Ni som deltar får rejält tillskott för att ordna kalaset.
När? Den 17 september 2025. Sista anmälningsdag 25 juni.
Vad? RSMH:s föreningar bjuder in till öppet hus och fika för att uppmärksamma – och bryta – ofrivillig ensamhet.
Varför? För föreningarna blir detta ett tillfälle att skapa synlighet föreningen, nå nya medlemmar och visa på kraften i det livsviktiga RSMH gör för människor över hela landet. Varje förening som deltar får ett paket som gör dagen extra festlig.
Har ni frågor?
Kontakta föreningsutvecklare Gabriella Kern.
E-post: gabriella.kern@rsmh.se
Så startar ni en Facebooksida för er lokalförening

GUIDE: STARTA EN FACEBOOKSIDA
Som lokalförening kan en Facebooksida hjälpa er att kommunicera med medlemmarna. På sidan kan ni berätta vilka aktiviteter som är på gång och dela bilder från allt ni gör.
Här finns en guide till att starta en Facebooksida för föreningen.
Exempel på RSMH-föreningar som redan har aktiva Facebooksidor är Mittpunkten Malmö och Söder om Söder.
Kika gärna in hos dem och inspireras.
OBS: För att skapa en sida måste du ha ett personligt Facebookkonto först.
Så här gör du
1. Skapa sidan.
Logga in på Facebook.
Klicka på Sidor i vänstra spalten, långt ner (om du inte ser rubriken, finns den under pilen).
Klicka på knappen ”Skapa ny profil eller sida”.
Välj Offentlig sida. Kom igång.
Ange Sidnamn och Kategori. Under Biografi kan du beskriva vad föreningen gör.
Klicka på Skapa sida.
Fundera över vilka som ska vara redaktörer, alltså ha rätt att hantera er Facebooksida. Det kan vara bra att vara fler än en person.
2. Låt sidan leva.
Lägg till en profilbild och en ”header-bild” (hör av er till minica.kraft@rsmh.se för att få en ny, uppdaterad logotyp att lägga som profilbild).
3. Skapa ett inlägg.
Ni kan börja med att presentera er förening. Kom ihåg att inte publicera bilder på människor ni inte har bett om godkännande av.
4. Informera medlemmarna.
Låt alla veta att Facebooksidan finns, be dem gilla och följa sidan.
Uppmana medlemmarna att bjuda in sina vänner till föreningens Facebooksida.
5. Lägg ut information om era evenemang.
Berätta i god tid före och efter era aktiviteter om vad ni gör.
Skriv inlägg som berättar hur man gör för att bli medlem.
6. Allt behöver inte vara perfekt.
Prova dig fram och ta bort om du ångrar dig.
Hör av er till förbundskansliet om ni behöver stöd.
Årshjulet för styrelser i lokalföreningar

Det minsta antal möten som behöver genomföras under året för att klara av verksamheten, och säkerställa att föreningsdemokratin upprätthålls:
1. Årsmöte
ska hållas senast den 31 mars, enligt stadgarna.
2. Konstituerande styrelsemöte
– ska hållas i så nära anslutning som möjligt till årsmötet, helst redan samma dag. Följande punkter bör finnas med på mötet:
• Mötets öppnande
• Fastställande av dagordning
• Val sekreterare för mötet
• Val av justeringsperson
• Val av vice ordförande, sekreterare och kassör för ett år • Val av firmatecknare
Utse minst två och högst fyra personer för att två tillsammans teckna föreningens firma. Minst två av firmatecknarna ska vara valda till styrelseledamöter på årsmötet. Gifta, sambor eller personer med nära släktskap får inte tillsammans vara firmatecknare. Det går att adjungera personer till styrelsen som också kan väljas till firmatecknare. Personer som har förmyndare/förvaltare bör inte utses till firmatecknare, eftersom det kan bli problem med bankerna då.
3. Minst tre styrelsemöten under verksamhetsåret:
– ett under våren, där bland annat verksamhetsplanen som det beslutats om vid årsmötet behandlas för att underlätta att det som planerats också kan genomföras.
– ett under hösten med förberedelser inför ett medlemsmöte under hösten, se punkt 4.
– ett i början av det nya året, med nödvändiga förberedelser inför årsmötet, med att ta fram de dokument som behöver vara klara när kallelsen till årsmötet skickas ut till medlemmarna.
4. Minst ett medlemsmöte där alla medlemmar kallas.
Gärna under hösten och som då kan fungera som ett halvårsmöte i föreningen. Där kan också kom- pletterande val genomföras – om ledamöter lämnat styrelsen, om valberedning och/eller revisorer inte kunnat väljas vid årsmötet. Efter det mötet, halvvägs in i verksamhetsåret, bör valberedningen också påbörja sitt arbete, om det inte redan skett då.
5. Valberedningen bör ha minst två möten:
– ett för att sätta i gång arbetet och det senast i slutet av hösten.
– ett efter det att kallelsen till årsmötet gått ut, för att besluta om vilka som ska nomineras
till olika uppdrag.
6. Kommande års årsmöte:
– då redovisas det som genomförts under året, enligt de olika punkterna i årshjulet.
Maja i Karlstad hoppas på fler medlemmar
- Home
- Archive by Category "Engagemang"
Maja i Karlstad hoppas på ännu fler medlemmar

Maj-Lis Bång, kallad Maja, har varit medlem i RSMH Karlstad sedan 1990.
– Att komma hit betyder väldigt mycket för mig. Jag har mycket ensamtid och det är trevligt att träffa andra. Jag hoppas att fler ska hitta hit, säger hon.
RSMH i Karlstad, som även går under namnet Kalstasola, har funnits sedan 1986. I dag är det fem personer som äter lunch tillsammans i lokalen, samtidigt som matlådor produceras för leverans.
– Jag är ofta här och äter lunch. Jag gillar rotmos som det är i dag, och kålpudding, säger Maja.
Läser dikter för varandra
Hon är också med i en skrivarcirkel som hålls här på onsdagseftermiddagarna. Som uppvärmning inleder medlemmarna en övning där det skriver ett ord för varje bokstav i alfabetet från A till Ö.
– Sedan bestämmer vi ett ämne, till exempel ‘vinter’ och skriver dikter som vi läser upp för varandra. Det känns bara bra att göra det, vi är trygga med varandra.
Fortsätter med luncher
Maja Bång är en av föreningens 55 medlemmar. Det skedde ett tapp under pandemin, men genom att fortsätta med luncher och aktiviteter tror medlemmarna i RSMH Kalstasola att de kan få fler att hitta hit.
Text: Anna Morin
Texten är ursprungligen publicerad i medlemstidningen Revansch.
Khai Chau har hittat sin känsla av sammanhang
- Home
- Archive by Category "Engagemang"
Khai Chau har hittat sin känsla av sammanhang

När botten var nådd, vågade sig Khai Chau in på sin lokala RSMH-förening. Först fem minuter om dagen. Sedan lite mer, för varje gång. I dag har han varit en aktiv medlem i snart 30 år:
– Jag har tre hem. Hemma, RSMH och bowlinghallen, säger han.
Khai Chau drabbades av paranoid psykos för första gången 1990, när han gått ut gymnasiet och gjort sin värnplikt. Numera firar han sina årsdagar som psykosfri.
– Den eviga frågan är varför, jag vet inte varför jag blev sjuk. Jag haft ett par återfall när jag har slutat med medicin. Men nu har jag inte varit inlagd sedan den 25 november 1993. Jag håller hårt på det datumet, som en långsiktig strategi, med målet att inte bli sjuk igen. Jag köper en årskalender varje år och skriver återfallsfri. Sedan tar jag ett år i taget. Återhämtning är som att lära sig cykla när man är barn, man måste fokusera på pedalerna hela tiden först men ju längre tiden går så kan man börja titta framåt.
Besökte föreningen anonymt
En dag i väntrummet i psykiatrin såg han ett nummer av RSMH:s medlemstidning Revansch. Men att våga börja prenumerera, det var ett för stort steg.
– Tänk om grannarna eller brevbäraren sett vad jag fick. Så tänkte jag då, säger han.
– När botten verkligen var nådd kontaktade jag ändå min RSMH-förening i Eskilstuna. Jag gick dit som anonym besökare, bara fem minuter per dag först. Jag fick bra bemötande och förståelse från dem som var där. Sedan frågade de om jag ville sitta med i styrelsen, som sekreterare. Då kom jag till nytta och fick skriva protokoll. Så började mitt föreningsliv, berättar Khai Chau, som i dag är styrelseledamot i RSMH.
En känsla av sammanhang
I föreningen fanns en bowlingveteran. Han tjatade med Khai Chau till bowlinghallen. Och Khai Chau blev fast.
– Nu har jag spelat där i 27 år. Jag har som tre hem: hemma, RSMH och bowlinghallen. Bowlingen är hela min värld utanför psykiatrin, jag är där varje dag. Den har skapat en känsla av sammanhang.
Text: Anna Broström
Anneli: Återhämtning för mig är att komma in i arbetslivet igen
- Home
- Archive by Category "Engagemang"

Inspiration
Anneli: Återhämtning för mig är att komma in i arbetslivet igen
Anneli Rosenqvist i Hultsfred har grundat RSMH i Hultsfred. Med bipolär sjukdom och en situation där hon stod utan arbete efter 19 år, har hon egenerfarenhet hon kan dela med sig av till andra.
Anneli Rosenqvist bor i Hultsfred. Efter 19 års anställning blev hon för åtta år sedan av med jobbet.
– Situationen gjorde att jag tappade allting. Tidigare i livet har jag klarat mig trots min diagnos, jag har alltid tränat och jobbat och haft någonting att göra, berättar hon.
I dag har hon, efter att ha fått arbetsträna i kyrkan ett par år, fått jobb som timvikarierande personlig assitent hemma i Hultsfred.
Vad ger dig återhämtning?
– Att komma in i arbetslivet igen! Jag äter inga mediciner just nu, men sömnen är A och O. Jag tror på att skapa tillfällen för jobb, att vi som är sjukskrivna kan göra nytta. Det ger balans. Men myndigheterna, Arbetsförmedlingen, A-kassan och Försäkringskassan gör det svårt för oss.
– Jag har alltid tränat mycket och tycker om att vandra i skogen med min dotter och min 13-åriga gårdshund Foxy. Annan träning jag tycker om är att cykla, stationsträning, boxning och att anordna självförsvarskurser. Även paddla kanot, kajak och surfbräda samt yoga, mag- och linedans, all träning är bra. Jag hjälper också äldre människor privat med städning och social gemenskap.
Hur har föreningslivet bidragit?
– Jag startade RSMH-föreningen i Hultsfred och Vimmerby för länge sedan. Idag håller jag i självhjälpsgrupper med kamratstöd i RSMH Hultsfred. Grupperna stöttar varandra och vi har aktiviteter som bowling, kamratstöd och fika vid sjön. I självhjälpsgrupperna stöttar vi varandra.
– Jag ska börja föreläsa om bipolaritet, fysisk aktivitet och motivation. Ibland känner jag inte att jag är en stark person, även om vänner säger det till mig.
Vad betyder återhämtning för dig?
– Återhämtning är balans för just dig. Det ser olika ut för alla, att gå ut i skogen eller cykla och simma. Att man hittar och gör det man tycker om, om det är att ha någonting att pyssla med, socialt umgänge eller inte. Alla får hitta sitt sätt.
Av: Anna Broström
Texten är ursprungligen publicerad i RSMH:s medlemstidning Revansch, men något omarbetad.
Vill du engagera dig i RSMH?
Tillsammans är vi starka. Genom att bli en del av RSMH kan du göra din röst hörd. Vi erbjuder dig stöd, gemenskap och mer kunskap kring dina rättigheter. Hos oss finns trygga mötesplatser.
En kopp kaffe förändrade Jennys liv
- Home
- Archive by Category "Engagemang"
Inspiration
En kopp kaffe förändrade Jennys liv

När Jenny Wetterling mådde dåligt och sökte upp RSMH – Riksförbundet för Social och Mental Hälsa – backade hon i dörren. Då tog någon hennes hand och sa: Du är så välkommen, här är en kopp kaffe. RSMH blev vändningen – och nu ser hon dagligen hur föreningen räddar liv.
– Det var tur att någon satte den där koppen kaffe i min hand och började intressera sig för mig. Att jag kunde få finnas som den jag är, säger Jenny Wetterling.
Då mådde hon dåligt och sökte stöd och gemenskap – och RSMH blev den medmänskliga plats psykiatrin inte kunde erbjuda. I dag är Jenny Wetterling själv engagerad i RSMH Skåne och intressepolitisk talesperson i förbundsstyrelsen.
Kraftsamling
RSMH erbjuder stöd och gemenskap till alla som mår dåligt, och Jenny ser dagligen hur RSMH räddar liv. Ett exempel är en man som hittades utomhus, suicidal. Han blev omhändertagen av slutenvården, men plötsligt fick han veta att de skulle skriva ut honom – till ingenting.
– Som tur var vände han sig till oss på RSMH. Han kom utan en sko, med en halv strumpa. Då kraftsamlade vi. Vi åkte med hela bussen, med vår chaufför. Vi hittade ett boende och ordnade så att han fick mat i sitt kylskåp.
Mannen fick ett busskort, och uppmaningen: Du kan ta dig till RSMH, vi har öppet 10-20 alla dagar i veckan. Här finns ett sammanhang för dig, här kan du få vila. Här kan vi hjälpa dig med kontakterna med psykiatrin och socialtjänsten.
– Jag tror att han framför allt fick ett värde som människa. Det var det allra viktigaste – att få finnas i ett sammanhang, att få bli sedd och hörd. Och att få sina mest basala behov tillgodosedda. Och att kunna resa sig i det.
Trygga mötesplatser
Jenny Wetterling beskriver hur mannen blev en målande bild av någon som kunnat resa sig med hjälp av RSMH.
– Nu började den här personen framträda. Att få se honom välklädd, han hade till och med fått en slips, sitta och titta på en hockeymatch. Från att vi hittade en trasig man utan sko till att han är med i en gemenskap och sitter och hurrar för att hans lag visserligen förlorade den här gången – men ändå!
Hos RSMH finns trygga mötesplatser för alla med erfarenhet av psykisk ohälsa – såväl brukare som anhöriga – oavsett diagnos eller bakgrund. 78 lokalföreningar över hela landet erbjuder hälsofrämjande aktiviteter och gemenskap där alla får delta på sina villkor. Jenny Wetterling ser RSMH som ett viktigt komplement till psykiatrin.
– Vi ser dagligen vad det betyder att få finnas i en gemenskap. Att bli sedd, hörd och bekräftad. Och att faktiskt få blomstra i små stunder. Men att också få lov att vara förtvivlad i stunder.
– Här är människor som också mår dåligt, men det finns en sån medmänsklighet som är på riktigt. Så om du mår dåligt och tvekar – ta den där kaffekoppen, våga stanna de fem minuterna. Ni kommer att bli så väl mottagna.
Vill du engagera dig i RSMH?
Tillsammans är vi starka. Genom att bli en del av RSMH kan du göra din röst hörd. Vi erbjuder dig stöd, gemenskap och mer kunskap kring dina rättigheter. Hos oss finns trygga mötesplatser.
Tidningen Revansch
Ditt stöd hjälper människor att återhämta sig från psykisk ohälsa – ge din gåva nu
Medlemstidningen
Revansch
Revansch är RSMH:s tidning sedan 1980. Vi bevakar samhälle och psykisk hälsa. I Revansch kommer personer med egen erfarenhet av psykiska problem till tals.
I Revansch kan du läsa nyheter och reportage, porträtt av offentliga personer som berättar om sitt mående och sin återhämtning från psykisk ohälsa. Det finns plats för kultur, krönikor, debatt och insändare. Och det populära korsordet.
Revansch kommer ut fyra gånger per år och finns också som webbtidning. Bli medlem och få Revansch. Är ni en organisation eller företag, läs om hur ni tecknar en prenumeration. För bibliotek med flera i kommuner med Prenax-avtal finns möjlighet att prenumerera via Prenax.
Revansch nummer 2 - sommarläsning
Inför sommaren har Revansch träffat Camilla Henemark, känd som modell och under artistnamnet La Camilla i Army of Lovers. Hon har ett stort socialt patos, har levts ett kändisliv men också varit hemlös och brottats med självmordstankar.
Läs också om trädgårdsterapi, en granskning av väntetiderna hos Hjälplinjen, RSMH:s nyaste förening i Vällingby och reportage från Mimi folkhögskola, en skola med målgruppen personer med psykisk ohälsa .
På debattsidorna skriver psykologen och forskaren Alain Topor om att fattigdom ökar den psykiska ohälsa och att han tycker att det är något regeringen bortser ifrån i sina insatser för psykisk hälsa för allla.
För lokalföreningar: använd Revansch
Varje lokalförening och distrikt av RSMH får fem tidningar när Revansch kommer ut. Tanken är att de ska användas! Ta med dem på utåtriktade aktiviteter, visa upp tidningen för blivande prenumeranter som bibliotek och skolor, och ge till den som är nyfiken på RSMH och funderar på att bli medlem.
Det finns en löpsedel för Revansch som ni kan skriva ut och affischera med.
Ett enkelt material för att samlas i en studiecirkel runt Revansch är på gång.


Annonsera i papperstidningen
Genom att annonsera i Revansch får du en direktkanal till personer med psykisk eller social ohälsa, deras närstående och olika typer av professioner. Revansch är rikstäckande och har en upplaga på 7 000 exemplar, men når fler eftersom en och samma tidning läses på bibliotek, vårdmottagningar och folkhögskolor.
Att bli medlem i RSMH
är det ultimata stödet
För lokalföreningar
Ditt stöd hjälper människor att återhämta sig från psykisk ohälsa – ge din gåva nu
För lokalföreningar
Stöd och inspiration för dig som är aktiv i RSMH
Utforska vår aktivitetsbank, beställ material för att värva medlemmar eller få tillgång till utbildningsmaterial. Här hittar du allt för att göra arbetet i din förening enklare, roligare och bättre.
- Home
- Archive by Category "Engagemang"
Bemötande
Bemötande i fokus – tillsammans skapar vi trygghet och gemenskap
Vi tror på att alla förtjänar ett respektfullt och tryggt bemötande. Genom att arbeta tillsammans skapar vi ett samhälle där trygghet och gemenskap står i centrum. Vill du veta mer om hur vi kan förbättra bemötandet inom vården och samhället? Hör av dig till din närmaste lokalförening. Låt oss göra skillnad tillsammans.


OFRIVILLIG ENSAMHET
Sök ekonomiskt stöd för föreningen
Sök ekonomiskt stöd för föreningen
Vill er lokalförening hjälpa till att bryta ofrivillig ensamhet under 2025? Här kan ni söka pengar för enkla aktiviteter för att bryta ofrivillig ensamhet och få fler att upptäcka er förening. Här kan ni också anmäla er till den nationella aktiviteten ”Sveriges största fika” den 17 september!

AKTIVITETER
Fem aktiviteter som passar perfekt i sommar!
Fem aktiviteter som passar perfekt i sommar!
Sommaren är en tid för att komma ut och göra saker tillsammans. Vi har samlat exempel på några aktiviteter med låg tröskel som är enkla att planera, kräver låg insats och små kostnader, och som passar en bred målgrupp, oavsett tidigare erfarenhet eller förutsättningar. Glöm inte att din förening kan söka aktivitetsstöd från förbundet under 2025 för att genomföra dem!