Riksdagen antog i dag regeringens förslag om att höja egenavgiften inom högkostnadsskyddet.
RSMH ser att beslutet kommer att få allvarliga konsekvenser, särskilt för människor med långvarig sjukdom eller psykisk ohälsa. Dessa grupper, där många av våra medlemmar ingår, är ofta beroende av täta vårdbesök och regelbunden medicinering – något som nu blir dyrare.

RSMH har tillsammans med en mängd andra organisationer protesterat mot förslaget, både i form av remissvar, men också genom att samla namnunderskrifter och debattera i medierna.
– Det är allvarligt att makthavarna inte lyssnat, vare sig på remissinstanser eller på oss patient- och brukarorganisationer, säger Jenny Wetterling, talesperson och ledamot i RSMH:s styrelse.

Kan leda till sämre hälsa

– Höjda kostnader riskerar att leda till att människor, trots akuta behov, avstår från att söka vård i tid. Det kan i sin tur leda till försämrad hälsa, längre sjukskrivningar och ökade samhällskostnader på sikt. Beslutet slår särskilt hårt mot låginkomsttagare, som redan har begränsad ekonomisk marginal, fortsätter hon.

Små ökningar i vårdkostnader kan bli avgörande för om en person söker hjälp eller inte. Inom psykiatrin – där kontinuitet och tillit i vårdrelationen är avgörande – kan avbruten behandling få långvariga negativa effekter.

Ekonomiska hinder riskerar också att förstärka stigma och osäkerhet kring psykisk ohälsa. Tidiga insatser uteblir, vilket ökar risken för att problemen förvärras.

Hotar den svenska modellen

– Att skjuta över vårdkostnader på individen hotar den svenska välfärdsmodellens grundprincip: att vård ges efter behov och betalas efter förmåga, säger Jenny Wetterling.

RSMH:s ståndpunkt är att detta beslut är både ohållbart och osolidariskt – och att de samhällsekonomiska vinsterna är högst tveksamma i ljuset av de mänskliga kostnaderna.

De nya reglerna börjar gälla den 1 juli i år och innebär att kostnadstaket för egenavgiften höjs från 2 900 kronor till 3 800 kronor. Det betyder att patienterna själva ska stå för en större del av kostnaden innan högkostnadsskyddet infaller. Som högst ökar patientens kostnader med 900 kronor.